Pe scurt, despre plasele de plastic pentru cumpărături
Probabil ați auzit că, potrivit ultimelor directive ale Comisiei Europene, plasele de cumpărături din plastic foarte subțiri, vor deveni în curând o parte din istorie. Decizie vine ca urmare a cantității enorme de deșeuri de acest gen care ajung din vina oamenilor în mediul înconjurător, poluând apele și pădurile.
Asta nu înseamnă însă ca plasele de cumpărături vor dispărea complet, ba chiar dimpotrivă, ele ne vor ține de urât în continuare pe drumul de la supermarket până acasă. Decizia se referă la plasele mici, subțiri, plasele pe care le primeam în general de la comercianții din piețe. Ne putem aștepta însă ca în viitorul nu prea îndepărtat, la noi legi care să reglementeze consumul până la punctul în care toate plasele de cumpărături să fie confecționate din materiale reciclabile și nu din materiale plastice. Până atunci însă…
Cum au apărut însă aceste ambalaje?
Evident, ca orice alt lucru pe care astăzi îl luăm ca atare, pungile de plastic nu au existat dintotdeauna. De altfel, aceste plase de unică folosință (pe care mulți dintre noi însă le reutilizăm până în momentul în care se rup), sunt o invenție relativ recentă, primele modele asemănătoare cu cele din ziua de azi fiind proiectate de inginerul suedez Sten Gustaf Thulin la sfârșitul anilor 1950. Patentul pentru plasa de cumpărături rezistentă, datează din anul 1965, fiind înregistrat de compania suedeză Celloplast.
Abia în anii 1980 aceste pungi de plastic au devenit cu adevărat populare în întreaga lume, înlocuind treptat toate celelalte metode de a căra cumpărăturile. Ele au înlocuit tradiționalele pungi de hârtie, la fel cum alte produse plastice au înlocuit, în mare măsură, ambalajele și recipientele din metal, sticlă, carton.
Din ce sunt fabricate pungile de plastic?
Ca multe alte produse plastice, și plasele de cumpărături sunt confecționate din polietilenă, material ce are la bază, din punct de vedere chimic, monomeri de etilenă. Se folosește evident polietilenă de densitate scăzută, obținută prin extrudare de film, la care producătorii adaugă fel și fel de coloranți și aditivi, în funcție de nevoi.