Blog Axtrom

Pungi zip. Scurt istoric

Pungi zip. Scurt istoric

Dintre obiectele pe care le folosim zi de zi și pe care le luam ca atare, cele pe care le denumim pungi zip, pungi cu fermoar sau pungi zip-lock sunt cele mai speciale. Si asta pentru ca în mare parte, datoram existenta lor unui inventator de origine romana, emigrat din România în 1947, perioada în care țara cădea sub ocupație sovietica și Partidul Comunist își făcea ultimele planuri de a pune mana pe putere.

Inventatorul, pe numele sau Steven Ausnit, experimenta pe aceasta idee încă din anul 1951. Era anul în care împreună cu tatăl sau Max și unchiul sau Edgar, achiziționaseră drepturile pentru pungile zip originale de la inventatorul danez Borge Madsen care nu își imaginase nicio aplicație practica pentru invenția sa. Cei trei, au pus împreuna bazele unei companii numita Flexgrip care urma sa producă fermoarul de plastic. Un mecanism care în timp se va dovedi nefiabil din punt de vedere al costurilor dar care sta la baza invenției ulterioare ce poarta marca lui Ausnit, și anume punga zip pe care o cunoaștem în zilele noastre, care se închide și sigilează prin simpla apăsare.

Cum s-a ajuns aici ?

Ei bine, în anul 1962, Ausnit a descoperit ca compania japoneza Seisan Nihon Sha dezvoltase un model de fermoar plastic incorporat în pungile zip pe care le fabrica. Era un model care înjumătățea costurile de productie.

Imediat după achiziționarea drepturilor de producție, Ausnit a pus bazele unei noi companii, Minigrip, companie care avea sa lucreze împreuna cu Dow Chemical alături de care avea sa și lanseze pe piața pria linie de pungi zip în anul 1968. Succesul nu a venit imediat însa pana în anul 1973, aceste produse aveau sa crească în popularitate fiind considerate în acea perioada drept indispensabile pe piața de profil. Vorbim evident despre piața produselor alimentare, cea mai importanta piața de desfacere pentru aceste pungi zip.

Articole