Blog Axtrom

Polietilena expandată și aplicațiile sale practice

Polietilena expandată și aplicațiile sale practice

Polietilena expandată este un produs cu care ne întâlnim aproape zilnic în cele mai diverse locații deoarece are o aplicabilitate vastă fiind folosită în varii industrii începând cu cel al construcțiilor, până la cel al amenajărilor interioare cu interes specific. Vom discuta despre toate acestea în cele ce urmează însă înainte de toate, vom începe prin a defini acest produs.

Ce este polietilena expandată (PEE)?

Polietilena expandată este un produs care are la bază polietilena de joasă densitate. Se obține prin extrudarea și expandarea granulelor de polietilenă de joasă densitate la presiune înaltă și în condiții controlate, în prezența unor materiale ajutătoare precum agenții de expandare ori agenții de nucleere.

Proprietăți de bază ale PEE

În aplicațiile practice, PEE este utilizat îndeosebi sub formă de folie de polietilenă sau spumă dar poate fi produs și în tuburi, plăci sau role.

Fiind un produs expandat, folia de polietilenă expandată este foarte ușoară dar impermeabilă, motiv pentru care constituie un excelent material izolant, folosit cu precădere în construcții. Spuma de polietilenă expandată se prezintă de asemenea sub forma unui material ușor, elastic dar foarte rezistent cu proprietăți specifice precum impermeabilitatea la transferul apei sau al gazelor. Mai mult, polietilena expandată poate fi folosită și pentru excelentele sale caracteristici de amortizare a șocurilor și vibrațiilor, este un material ecologic, ușor de reciclat, inodor și insipid, ușor de manipulat și adaptat nevoilor imediate.

Este polietilena toxică?

În formă solidă, prelucrată, nu. De altfel, sunt nenumărate tipuri de polietilenă folosite în industria alimentară, pentru confecționarea ambalajelor. Ea devine toxică doar în cazul în care este inhalată sau absorbită în piele/ochi în forma sa vaporoasă sau lichidă, în timpul procesului de fabricație sau în cazul incendierii.

Aplicațiile practice ale polietilenei expandate

Folia din polietilenă expandată se utilizează atât pentru impermeabilitatea sa cât și pentru rezistența la șocuri. Este ideală pentru ambalarea industrială a produselor sensibile, ca strat de protecție al hidroizolațiilor în construcții (acoperișuri, pereți interiori și exteriori) ori ca strat de protecție împotriva zgomotelor (studiouri audio, săli de concerte etc.). Poate fi laminată cu alte materiale din aceeași categorie precum PE, obținându-se un produs solid, cu proprietăți îmbunătățite în industria de construcții.

Calitățile sale de protecție împotriva șocurilor o recomandă și pentru fabricarea echipamentelor sportive de protecție precum genunchierele și cotierele patinatorilor sau schiorilor.