Blog Axtrom

Istoricul industriei de packaging

Repere istorice importante din industria de packaging

Cunoașteți cu toții cel puțin câteva materiale esențiale care se folosesc în prezent pentru împachetarea produselor pe care le cumpărați zi de zi ori pe care le depozitați sau transportați dintr-un loc în altul. Multe dintre aceste materiale, precum foliile cu bule, benzile adezive sau chiar cartonul, sunt materiale cu origini relativ recente, fiind descoperite și produse în ultima sută de ani. Vom discuta cu această ocazie, prin urmare, despre câteva dintre cele mai importante repere care au legătură cu această industrie și evident, care au contribuit, fiecare într-o anumită măsură, la avansul tehnologic de care ne bucurăm azi.

  • 1866 — Sunt fabricate primele cutii de metal vopsite pentru pudra de dinți a unui anume dr. Lyon. În aceeași perioadă se dezvoltă și tehnologiile care permit o sigilare din ce în ce mai eficientă a acestor tipuri de cutii.
  • 1867 — Se dezvoltă procesul de extragere a celulozei din miezul de lemn. Cu lemnul era pe atunci o resursă ieftină și ușor de procurat, celuloza a devenit imediat principalul ingredient al fabricării hârtiei.
  • 1879 — Robert Gair inventează în mod accidental cartonul, după o eroare apărută la utilajul pe care îl folosea la confecționarea pungilor de hârtie.
  • Anii 1920 — Conservele din aluminiu devin atât de eficiente încât diferențele dintre produsele proaspete și cele din conserve devin mult prea mici pentru a conta. Tot în această perioadă începe să fie utilizat din ce în ce mai des celofanul, ca și material de protecție. Cutiile cu produse perisabile erau învelite în celofan pentru a le feri de umezeală.
  • 1931—Apare pe piață rola de folie de aluminiu, așa cum o cunoaștem și în zilele noastre. La fel ca și acum, era folosită în special pentru ambalarea alimentelor, în spitale, restaurante și hoteluri.
  • 1950 — Este inventată polietilena. Prima sa utilizare a fost ca și material izolator pentru cablurile electrice. Ulterior, oamenii au înțeles că acest material are o aplicabilitate mult mai largă, prin urmare, materialul a început să fie utilizat din ce în ce mai des pentru din ce în ce mai multe scopuri.
  • 1977 — Este inventată polietilena tereftalat (PETE), materialul din care sunt confecționate și în prezent flacoanele pentru băuturi. În timp, a devenit unul dintre cele mai utilizate materiale plastice.

Galerie foto cu produse folosite in industria de packaging.

Articole