Blog Axtrom, Folia cu bule

Folia cu bule și produsele din folie cu bule

Folia cu bule și produsele din folie cu bule

Folia cu bule reprezintă probabil cel mai popular produs pe bază de polietilenă. Util din punct de vedere practic, atunci când avem ceva de împachetat, amuzant și relaxant în cazul în care ne jucăm spărgând bulele de aer, acest produs are însă parte și de un istoric interesant, dacă nu chiar fascinant.

Folia cu bule, ca multe alte invenții ale oamenilor de știință, s-a născut ca urmare a unui eșec. În anul 1957, doi inventatori, Alfred Fielding și Marc Chavannes, încercau să creeze un nou tip de tapet de perete, tridimensional, având ca puncte de plecare două tipuri de polietilenă. Extrudând amestecul de granule de LDPE și LLDPE, cercetătorii au obținut un nou produs care la început a fost considerat un eșec. La scurt timp însă cei doi și-au dat seama de potențialul foliei cu bule pentru ambalarea produselor fragile, înființând o companie, Sealed Air Corp., care produce și în ziua de astăzi faimosul produs, deținând și marca comercială a denumirii foliei în limba Engleză: ”Bubble wrap”.

Proprietăți și aplicații ale foliei cu bule

Folia cu bule este un excelent material izolant și anti-șoc, datorită bulelor de aer. Este folosită cu precădere pentru ambalarea produselor sensibile, fragile, însă poate fi folosită și ca material izolant. Aerul din interior interacționează puțin cu mediul înconjurător, motiv pentru care foarte mulți oameni folosesc această folie pentru a izola ferestrele în sezonul rece. Elastică, transparentă și incoloră, folia cu bule poate fi și colorată la nevoie, în cazul în care destinația sa practică o cere.

Fără îndoială însă, principala aplicabilitate a foliei cu bule rămâne cea a coletăriei. Produsele sensibile, sau fragile precum cele electronice, electrocasnice, sau materialele casante, sunt ambalate în Cutii de carton întotdeauna în folie cu bule pentru a-și păstra calitățile atunci când sunt expediate dintr-o parte în alta. De asemenea, se produc și plicuri cu folie cu bule, ideale pentru coletele de mici dimensiuni sau pentru expedierea unor documente importante care în acest fel vor fi protejate de acțiunile din afară precum manipularea agresivă sau efectele mediului înconjurător.

Nu în ultimul rând, folia cu bule a devenit populară și datorită destinației mai puțin practice pe care i-au dat-o oamenii. Ne referim evident la activitatea de spargere a bulelor, o activitate relaxantă, cu puternice efecte anti-stres.

Articole