Blog Axtrom

Ce este cartonul ?

Carton.

Ce este cartonul?

Este un material folosit cu preponderanță la împachetat sau pentru obținerea de cutii de carton și alte produse folosite în industria de packaging.

Cartonul este obtinut din celuloza, la fel ca hartia, aceasta fiind in mare parte obținută din deșeuri de hârtie și carton.  Structura cartonului este cea care ii confera rigiditatea sa, prin combinarea straturilor de hârtie cu aer. În funcție de rigiditatea dorită, cartonul poate fi în 3 sau în 5 straturi.

Produse din carton

In zilele noastre cartonul este prelucrat într-o o serie de produse finite care sunt folosite cu preponderență în industria de packaging.

Câteva dintre produsele din carton sunt:

Cutii de carton

Cutii de carton.
Aceastea sunt printre cele mai comune produse din carton fiind folosite în industria alimentară. Aceste cutii se produc la dimensiuni standarde, dar se pot produce și la dimenisuni custom, în funcție de nevoile clienților. Cutiile de carton se pot și personaliza cu logo sau sloganul și datele clientului final.

 


Carton ondulat

 

Carton ondulat.
Este folosit ca material de protecție în diverse industrii. (ex: industria mobilei). Carton ondulat este alcătuit din două straturi de hârtie: unul superior de tip testliner sau kraftliner, denumit capac, alb sau natur, și celalalt strat inferior de tip fluting, denumit strat ondulă. Cele doua straturi sunt unite prin lipire între vârfurile ondulelor sau capac.

 


tava carton

Tava de carton.  Tavițele de carton sunt folosite în industria de packaging pentru compartimentarea produselor  din interiorul cutiilor de carton

 


Capac Carton

Capace de carton. Sunt folosite pentru acoperirea cutiior de carton, pentru a oferii o protecție mai bună a produselor amblate în cutii.

 


Separatoarele. Se folosesc atât pentru separarea produselor de pe paleții din lemn cât și pentru separarea produselor în cutiile de carton.

 


Coltare de carton

Colțare de carton. Colțarele de carton sunt folosite pentru a oferi siguranță în transportarea mărfurilor. Colțarele din carton au o rezistenta mare la șocuri.

Industria de packaging este în continuă crestere, atât în România cât și la nivel mondial. Din anul 2013 industria este în creștere continuă, estimându-se că în anul 2018 va ajunge sa fie o industrie de peste 900 miliarde de dolari. Cartonul și produsele din carton ocupă primul loc în aceasta industrie fiind urmat de ambalajele din plastic.

Articole