Blog Axtrom, Polietilenă Blog

Tipuri de polietilenă

polietilena granule

Tipuri de polietilenă

Cu siguranță mulți dintre voi, cei care ne citesc ori care fac parte din clienții noștri, ați auzit despre polietilena. Mulți o folosim, o cumpărăm, o recomandăm, dar puțini dintre noi știu cu adevărat ce este acest produs și care sunt proprietățile sale, cu atât mai puțin care sunt destinațiile sale practice.

Polietilena pe scurt!

Polietilena este un polimer termoplastic cu o structură cristalină variabilă și o gamă extrem de largă de aplicații practice în diferite domenii de activitate. De altfel, polietilena este materialul plastic produs în cea mai mare cantitate la nivel mondial, cu zeci de milioane de tone produse anual.

Procesul său de producție comercială, a fost implementat de către Karl Ziegler și Giulio Natta în anii 50 ai secolului trecut. De atunci, polietilena a devenit treptat cel mai de succes produs sintetic cu varii aplicații în funcție de tipul de material produs.

Da, polietilena se prezintă în mai multe forme de compoziție, fiecare având destinațiile sale precise. Principalele tipuri de polietilena sunt următoarele:

Polietilena de joasă densitate (LDPE/PEJD)

Se prezintă sub forma unui material foarte flexibil, proprietate care îl face ușor de procesat și extrem de maleabil, una dintre aplicațiile cele mai cunoscute fiind plasele pentru cumpărături. Polietilena de joasă densitate se mai remarcă printr-un cost scăzut de producție, rezistență chimică foarte mare și proprietăți excelente de izolare electrică.

Polietilena liniară de joasă densitate (LLDPE/PELJD)

Este similară polietilenei de joasă densitate. Diferența este dată de faptul că proprietățile acestui tip de material plastic pot fi alterate prin schimbarea elementelor chimice din formulă. În același timp, procesul de producție al polietilenei liniare presupune un consum mai scăzut de energie. Se folosește în industria alimentară, agricultură, construcții și fabricarea mobilierului.

Polietilena de mare densitate (HDPE/PEID)

Se deosebește de celelalte tipuri de polietilenă prezentate până acum prin procesul său de producție, de presiune joasă, care îi conferă un punct de topire mai înalt și o densitate mai mare. Materialul rezultat este dur, ușor de turnat cu rezistență înaltă la impact. Este utilizat în mod frecvent în industrie pentru fabricarea cutiilor de lapte, a cutiilor pentru detergenți sau a containerelor pentru gunoiul menajer.

Polietilena de masă moleculară ridicată (UHMW)

Reprezintă o versiune extrem de densă a polietilenei cu o masă moleculară considerabil mai mare decât ce a HDPE. Firele de UHMW sunt de multe ori mai rezistente decât oțelul, motiv pentru care una dintre aplicațiile acestui tip de material plastic sunt vestele anti-glonț și echipamentele de înaltă performanță.