Blog Axtrom

Ambalajele de zi cu zi și impactul lor asupra mediului

Ambalajele de zi cu zi și impactul lor asupra mediului

Revoluția industrială a adus întregii lumi o bunăstare la care strămoșii noștri nici măcar nu puteau spera. Omul modern se îmbracă și se hrănește mai bine decât o putea face un nobil medieval, oricât de bogat ar fi fost acesta. Omul modern are acces la educație, sănătate și confort însă toate aceste aspecte pozitive nu au apărut din senin și nici fără sacrificii.

Unul dintre cele mai mari sacrificii pe care le-am făcut în ultimii două sute de ani a fost chiar mediul înconjurător reprezentat de natura (biosfera) și resursele naturale care ne sunt indispensabile vieții. Prin urmare, se impune o conștientizare a acestor valori fundamentale și o regândire a întregului proces industrial și casnic pe care l-am propagat până în acest moment.

Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere al ambalajelor?

Ei bine, în primul rând, avem nevoie de o nouă gândire. Materialele în sine, cele pe care le folosim pentru ambalarea produselor alimentare și nealimentare, nu sunt neaparat dăunătoare mediului înconjurător. Nu atâta vreme cât ne vom obișnui să sortăm deșeurile pentru reciclare.

Reciclarea nu este însă singurul lucru important în acest context. Sănătatea consumatorilor poate fi de asemenea afectată atunci când folosim excesiv ambalajele din plastic. Prin urmare, cel puțin din punct de vedere alimentar, ambalajul tradițional din sticlă pare a fi alegerea cea mai bună.

De ce sticla și nu plasticul?

Flacoanele pentru lichide, containerele și alte ambalaje alimentare conțin cel puțin două substanțe chimice care pot deveni dăunătoare pentru organismul uman. Una dintre aceste substante chimice dăunătoare este Bisfenolul A, sunbstanță care poate împiedica sau afecta dezvoltarea fătului și a copiilor. Prin urmare, prima măsură pe care o puteți lua în acest sens este cea de a depozita alimentele și lichidele în sticle și vase de sticlă, eliminând pe cât posibil flacoanele și caserolele de plastic.

Cât privește mediul înconjurător, sticla reprezintă de asemenea o alegere bună.  Materialele de sticlă pot fi reciclate și utilizate la nesfârșit. Nu se degradează în timp, nu se colorează, alimentele păstrate în sticlă nu dobândesc niciun fel de miros. În plus, flacoanele și caserolele, sunt în general considerate de unică folosință. Prin urmare, de cele mai multe ori ele vor ajunge la gunoi. Oricât de mult ne-am sădui să sortăm gunoiul, nu o vom putea face întotdeauna. În plus, procesul industrial de reciclare poate fi și el dăunător mediului.