Blog Axtrom

Polietilena și polipropilena. Diferențe și asemănări

Polietilena și polipropilena.

Diferențe și asemănări

Două dintre cele mai populare materiale plastice folosite în industrie și în uzul comun, polietilena și polipropilena, reprezintă și probabil materialele pe care le confundăm cel mai des atât ca nume cât și ca proprietăți, dat fiind faptul că începând cu procesul de producție și până la destinația finală, aceste două materiale sunt extrem de asemănătoare.

Polipropilena este un material plastic similar polietilenei. Se diferențiază prin faptul că poate fi topită și modelată la o anumită temperatură, revenind la starea solidă imediat după răcire. Polipropilena poate fi folosit de aceea ca și material structural dar și sub formă de fibră sintetică, cu un punct de topire extrem de ridicat, mult mai ridicat decât, spre exemplu, cel al polietilenei.

Polipropilena poate fi de asemenea extrem de maleabila în cazul în care în procesul de producție se adaugă structurii de bază și elemente minerale. Printr-un asemenea proces se poate produce hârtia sintetică, neutră din punct de vedere al efectelor negative pe care le poate avea asupra mediului înconjurător dar extrem de rezistentă și utilă, putând fi tipărită cu ușurință.

Deși polietilena este mult mai populară în industria alimentară, și polipropilena poate fi folosită pentru producerea ambalajelor, în special a cutiilor și flacoanelor. Ea este folosită și în industria constructoare de mașini.

Polietilena este inertă, translucidă, cu o încărcare statică mai mică decât cea a polipropilenei. Aceste proprietăți o fac perfectă pentru fabricarea cutiilor, dosarelor și altor ambalaje destinate păstrării documentelor. Fiind inertă, nu permite producerea mucegaiului, nu permite schimb de elemente cu mediul înconjurător și atrage puțin praf ca urmare a neutralității statice. Mai mult, chiar dacă este mai costisitoare, polietilena are o puritate mai mare decât polipropilena.

Diferențele și asemănările dintre polietilenă și polipropilenă:

  • Polietilena și polipropilena sunt similare în ceea ce privește proprietățile lor fizice și chimice.
  • Prima diferență observabilă apare la nivelul suprafeței. În vreme ce polietilena poate fi produsă doar ca și material translucid, polipropilena este la bază un material transparent.
  • Polietilena are o rezistență mai bună la acțiunea mediului înconjurător. Poate fi folosită și la temperaturi scăzute pentru că nu îngheață.
  • Polipropilena are o masă scăzută dar este foarte rezistență la spargere, la acțiunea unor solvenți organici sau a a electroliților. Nu este toxică și are o rezistență crescută la ardere, punctul de topire fiind ridicat.
  • Monomerul polietilenei este etilenul în vreme ce monomerul polipropilenei este propilenul. Polipropilena este mai rigidă dar nu la fel de rezistentă precum polietilena.

Articole