Blog Axtrom, Polietilenă Blog

Polietilena și mediul înconjurător

polietilena granule

Polietilena și mediul înconjurător

După cum probabil știați deja, polietilena este un material extrem de versatil care poate fi adaptat pentru nenumărate utilizări din cele mai diverse domenii de activitate. Poate fi procesat în starea sa inițială – naturală -, însă în cea mai mare parte din cazuri avem nevoie de un proces chimic suplimentar care să adauge compoziției inițiale un nou element chimic care să confere polietilenei proprietăți adiacente precum o rezistență îmbunătățită, o finețe sporită sau impermeabilitate ridicată. De asemenea, prin adăugarea unui nou element polietilenei i se pot conferi și proprietăți ignifuge.

Ce efecte are polietilena și materialele plastice pe bază de polietilenă asupra mediului înconjurător? Cât de curată este această industrie?

Efecte minime asupra mediului înconjurător

Părerile sunt împărțite din acest punct de vedere însă asupra unui adevăr de necontestat putem să ne punem de acord cu toții: materialele plastice sunt neutre din punct de vedere al poluării, felul în care sunt manipulate de către om poate deveni dăunător pentru mediul înconjurător. Mai precis, felul în care omul se debarasează de ambalajele și toate celelalte produse din materiale plastice care pot fi reciclate și reintroduse pe piață în cazul în care sunt aruncate în mod corespunzător, respectându-se procesul de sortare corectă a deșeurilor.

De ce spunem că polietilena nu este un material poluant?

  • În primul rând, polietilena este considerat a fi un material extrem de eficient. Deși este cel mai popular material plastic la nivel mondial, mai puțin de un procent din totalul de țiței extras anual este folosit la fabricarea sa. Prin urmare, resursele naturale de petrol nu sunt afectate de industria înfloritoare a materialelor plastice. Mai mult, procesul de producție este și el la fel de eficient, emisia de substanțe dăunătoare fiind minimă. Pierderile sunt foarte mici,neexistând practic deșeuri.
  • Polietilena se poate recicla la nesfârșit iar procesul este extrem de simplu și eficient. Fiind un material termo-plastic, acesta poate fi topit de nenumărate ori, obținându-se noi produse care pot fi repuse pe piață. În prezent, mare parte din plasele de cumpărături și sacii pentru gunoi menajer sunt fabricate din polietilenă reciclată. După cum spuneam însă, totul depinde de felul în care omul se debarasează de aceste produse, sortându-le pe categorii și ajutând în acest fel procesul de reciclare.

În concluzie, polietilena reprezintă un material ideal în prezent, indispensabil și în viitor. Depindem de acest tip de materiale în viețile noastre de zi cu zi și probabil că la fel se va întâmpla și în viitorul apropiat. Un material care poate fi reciclat de mai multe ori este un material extrem de eficient din punct de vedere economic și de aceea, și efectele sale negative asupra mediului pot fi reduse la minim.