Blog Axtrom

Ambalajele noastre de zi cu zi: Cutia de carton

Aproape toate obiectele de uz casnic pe care le cumpărăm, inclusiv unele categorii de alimente, sunt transportate și livrate în tradiționalele cutii de carton. De diferite culori, în diferite mărimi, aceste cutii fac parte din viețile noastre de zi cu zi. Le depozităm la rândul nostru pentru a le reutiliza atunci când avem de trimis un pachet, când ne schimbăm locuința sau când punem unele obiecte pe care nu le mai folosim, la păstrare în pod, subsol, etc. Ne întâlnim cu cutia de carton chiar și atunci când comandăm mâncare cu livrare la domiciliu, în special atunci când este vorba despre pizza sau mâncare chinezească.

Câți dintre noi cunoaștem însă cu adevărat istoricul acestui produs atât de banal în zilele noastre?

Ei bine, cu această ocazie, vom încerca să umplem acest vid de cunoaștere și să descoperim împreună, pe scurt, fascinanta istorie a cutiei de carton.

Primul model de cutie de carton comercială (carton simplu, neondulat), este atribuit de unii istorici în anul 1817, companiei engleze Treverton & Son. În același an însă, se produceau cutii de carton și în Germania, prin urmare, chiar dacă anul este corect, nu se cunoaște exact cui i se poate atribui invenția.

Începând cu anul 1840, cutiile de carton au început să fie folosite pe scară largă, contribuind în mare măsură la dezvoltarea industriei mătăsii. Mai bine de un secol, larvele moliilor de mătase și ouă ale acestora erau transportate din Japonia către Europa în cutii de carton.

Cutia de carton prefabricată dintr-o singură bucată, pe care o folosim și în ziua de azi, a fost inventată însă mult mai târziu, în anul 1890, de către scoțianul Robert Gair. Ca multe alte invenții, și aceasta s-a produs în urma unui accident. Întâmplarea a făcut ca mașina la care lucra inventatorul pentru a produce plase de hârtie, a funcționat greșit, tăind cartonul în mod eronat. O eroare care însă a dus la o descoperire extrem de importantă, astfel luând naștere cutiile de carton prefabricate. Aplicând ideea sa la cutiile din carton ondulat, Robert a reușit să dezvolte o nouă industrie extrem de profitabilă și cu o istorie bogată care continuă și în zilele noastre cu același succes.

În fine, prima companie care a utilizat cutia de carton în scop alimentar a fost Kellogg, celebrul distribuitor de cereale pentru micul dejun.

Articole