Blog Axtrom

3 diferențe majore între Polietilenă și PVC

Folie polietilena ESD

3 diferențe majore între Polietilenă și PVC

Deși multă lume le confundă, polietilena și PVC-ul sunt două tipuri de materiale plastice distincte. Cu toate acestea, procesul de producție este oarecum similar, ambele materiale fiind obținute prin intermediul polimerizării. Există 3 diferențe majore între Polietilenă și PVC. Diferențele apar însă odată cu condițiile de reacție folosite în acest procesși continuă cu structura, proprietățile și destinațiile economice ale celor două materiale.

Prin urmare, chiar dacă cei doi polimeri reprezintă produse chimice cu care ne întâlnim destul de des în viața de zi cu zi, cu această ocazie vom discuta despre diferențele majore dintre ele.

1. Structura

PVC-ul este alcătuit din lanțuri lungi de atomi de carbon, la fiecare al doilea astfel de atom fiind atașat și un atom de clor. Polietilena pe de altă parte, este alcătuită în mod similar, cu excepția faptului ca elementul clor este înlocuit cu cel de Hidrogen. Mai mult, în vreme ce materialul PVC are aceeași structură de bază în orice condiții, în funcție de structura chimică, putem discuta despre mai multe Tipuri de polietilenă, precum cele discutate în articolul anterior.

2. Proprietățile chimice și fizice

Atât polietilena cât și PVC-ul sunt materiale impermeabile. Rezistența la ardere este mai mare în cazul materialelor din PVC. În același timp însă, polietilena este inertă din punct de vedere chimic, și de aceea reprezintă un material excelent pentru izolațiile termice și fonice. Totodată, fiind un material extrem de maleabil, polietilena poate fi folosită și sub formă de spumă pentru a izola colțurile de îmbinare ale ferestrelor. Și durata de viață a celor două produse diferă în mod excepțional. În vreme ce izolațiile din polietilenă pot fi garantate pentru o perioadă de până la 200 de ani, conductele din PVC au o perioadă de garanție de zece ori mai mică.

3. Modul de utilizare

PVC-ul este un material popular în lucrările de instalații de apă și canalizare. Este folosit în procesul de fabricație al conductelor de apă și al furtunurilor de grădină. Polietilena pe de altă parte, pe lângă destinația sa tradițională de material izolant folosit în construcții, este întâlnită în toate aspectele vieții de zi cu zi, stând la baza majorității ambalajelor alimentare, începând cu banalele plase de cumpărături și până la cutiile de lapte sau de sucuri naturale.

Articole